Párkapcsolatok

2020. május 27. 12:36 - Nahalka Noémi

Nem vagy elég jó hozzám, ezért azt csinálok, amit akarok...

Ahhoz, hogy kialakuljon egy bármilyen elnyomó kapcsolat, az egyik félnek kellően önzőnek kell ahhoz lennie, hogy rá tudja kényszeríteni az akaratát a másikra.

A hétköznapi életben ez leginkább úgy nyilvánul meg, hogy ami fontos mindkettőnek, arra az elnyomó lazán egy nem érdekel-lel reagál. NEM, nem fogja ezt kimondani, hanem érzékelteti, Ő a FONTOS, Ő FONTOSABB. Bármilyen tevékenységet is kellene elvégezni a munkája, a hobbija, egyszerűen Ő fontosabb, mint TE, és ez az, amit közvetíteni fog.

Ha a gyerekkel tanulni kell, neki munkája van. Ha nem akarod, hogy a gyerek rossz jegyet kapjon, le kell vele ülni tanulnod, Neked. Munka, főzés, pakolás, mosás, takarítás előtt, vagy után.

Ha nem akarod, hogy rendetlenség legyen, ki kell takarítanod, mert neki FONTOS tennivalója akadt és nem ér rá ilyen egyszerű feladatokra.

Ha utaztok, és segítség kellene, hogy a közös dolgokat rendezzétek, neki biztos, hogy azonnali S.O.S. feladata van, ami nem tűr mulasztást. Ha esetleg megjegyzed, hidd el Neki nem is olyan fontos az az út, felőle elmehettek máskor is megünnepelni a születésnapodat. Vagy megcsinálod egyedül, vagy nem ünnepelsz...

Ahogy az évek telnek, rájössz majd, hogy teljesen mindegy mi történik, az elnyomó letolja a torkodon, hogy rossz ember vagy, Te vagy a hibás. Rendszeresen már meg sem fogod hallani, csak a feszültséget érzed magadban. Ha elromlik valami, Te vagy a hibás, mert nem vetted észre, ha nincs tisztaság, rossz háziasszony vagy, ha széthányva maradnak a ruhák a Te dolgod lenne, mert nem tudja mit hova kell tenni, és természetesen, nem várja el senki tőled, hogy megcsináld.

 

Ismerős? Nem várja el senki, hogy főzz, de a kérdés már 11 órakor elhangzik: Mikor eszünk, mi lesz az ebéd? Nem várja el senki, hogy kimosd a szennyesét, de a hol vannak már megint a zoknijaim kérdésre illik válaszolnod.

Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked külön órára járjon, neked kell elvinni, mert Ő nem fogja vállalni, hisz az ő életébe ez nem fér bele. Elég egyértelműen le szokták kommunikálni ettől nem kell tartanod. Egyszerűen: „Én nem tudom elvinni, ha vállalod, hogy elviszed, felőlem mehet.”

A másik szuper emberi játszma a bizonytalanságban tartás. Mennétek valahová, ami Neked fontos, Neki nem. „Mikor érsz haza?” „Nem tudom.” „El tudunk menni szerdán délután az előadásra?” „Még nem tudom, mert…..”

Nagyon jó kalibrációs játék, a nem vagy elég fontos kiélezésére az állandó késés. Megbeszélitek, hogy találkoztok, azonban 1 óra múlva érkezik meg, míg Te ott várod. Nem, semmi fontos dolga nem volt, csak egyszerűen zuhanyzott, és elborozgatott.

Nem lesz az életben soha egyetlen egy gondolat, amit elfogadna Tőled, hisz nem vagy elég okos, ám arra nagyon fog vigyázni, hogy másokat feléd helyezhessen és előadhassa, hogy ő azt mondta nekem, hogy…majd megismétli a Te gondolataidat. Vagy megcáfol abban, hogy Te jól látnád a helyzetet, de amikor a kollégája, kolléganője is ugyanúgy látja, akkor arról fog beszélni, milyen okos az a valaki, és ő bizony azt mondta, hogy….

Az ötleteid sem jók soha, csak azt veszed majd észre, hogy eltelik pár hét, és az ötletedet, elő fogja adni, mint a saját találmányát.

Ha főzöl, az ételt soha nem fogja elég jónak találni, lehet majd híg, sűrű, sós, sótlan, fűszeres, ízetlen, kemény vagy puha, de minden esetben meg tud legalább egy kifogást fogalmazni, amit fel tud hozni az étkezés alatt. Ha megkérdezed ízlett-e akkor sem fogja azt mondani, hogy igen, hanem helyette közli majd, hogy éhes volt.

Ha azt hiszitek, ezek légből kapott gondolatok, tévedtek. Ezek a játszmák olyan ismétlődő folyamatok, amit egyik így, másik úgy ad elő, de ott van a vérében, a tudatában, és minden egyes cselekedetében az elnyomónak. Tudjátok mi kell ahhoz, hogy ez megvalósuljon? Egy elnyomható fél, aki szóba áll vele. Hiszen tudjuk jól, mindenki lehet önző. Te is otthagyhatod a ruhákat, vagy hívhatsz takarításhoz segítséget, amit közösen fizettek. Ha soha nem jó, amit főzöl, intézze ő a vacsorát. Az ötleteidet pedig egyedül is meg tudod valósítani nem kell hozzá egy másik ember. Ha késik ott lehet hagyni és haza tudsz menni, a program pedig, ami fontos számodra, egyedül, vagy egy baráttal is megtekinthető.

Persze meg is lehet beszélni a problémákat, ami egy jól működő kapcsolatban egyértelmű, a rosszul működőben pedig lehetetlen. Nézzük csak: "Szeretnélek megkérni, hogy...." "Nem érek rá." "Szeretnél eljönni?" "Persze..." csak aztán nem tudja haza ér-e időben.

Egyetlen fontos dolog van: fel kell ismerni időben ki milyen jellem, és arra az emberre, aki nem becsül meg, nem szabad egyetlen hónapot sem elpocsékolni.

komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása