Párkapcsolatok

2019. november 04. 22:20 - Nahalka Noémi

Örömgyilkosok

Kezdetben azt gondoltam velem van a baj, amikor kirobbanó örömömre valami rettenetes mondatot kaptam. Azt hittem, túl érzékeny vagyok, és mások sokkal erősebbek, és nem kislányos rózsaszín világban élnek. Később rájöttem, hogy nem velem van baj. Ez a jelenség egy emberi stílus, amire az örömgyilkos szót alkották meg az okosok. Ez egy nagyon találó szó, de nézzük csak miért.

 

Talán Te is átélted már, amikor kirobbanó örömmel mesélted életed egyik boldog pillanatát, és átérezted azt a tökéletes harmóniát, amit ez okozott számodra. Aztán megjött a válasz egy igazán földbe döngölő, vérfagyasztó, örömet kiirtó, mosolylohasztó mondat, amitől csak álltál egy helyben, és valahogy rettenetesen leforrázva érezted magadat. Az öröm, ami eddig a lelkedet táplálta elszállt, és helyébe lépett az a nyomorúságos valóság, vagy legalábbis egy lehetséges örömlohasztó ködös, keserű érzés.

No ez az a MONDAT, és Ő személyesen az ÖRÖMGYILKOS. Ne legyenek kétségeid, nem tudsz olyat tenni, vagy mondani, aminek képes lenne örülni. Nem tud, mert ilyen szerencsétlen. Ha azt mondod neki, boldog vagy, mert épp eljegyezted a barátnődet, ő lebiggyesztett szájjal, annyit fog mondani, „Jó, képzeld meghalt X.Y.” vagy „Végülis mindegy, el tudtok válni”.  Az esküvőn sem lesz ez jobb, ugyanis hiába nem osztottak neki lapot, hiába nem lenne szabad megszólalnia sem, ő hangos bruhaha zokogással fogja kinyilvánítani a boldogító igennél, hogy ezt a házasságot ő bizony nem támogatja. Ne légy naiv, mindegy ki áll ott, neki szerepelnie kell, és azok a boldogságos jelenetek, amik egy esküvőn látszanak, számára késszúrások, amikből csak azt képes felfogni, hogy most azonnal szét kell valamivel oszlatnia. Ha esetleg nem tudott elég hangosan bömbölni, majd megvár a téren, és valami nagyon nem oda valót fog beszúrni, akár a templom előtt hangos szitkozódás formájában is, amit egyértelműen a menyasszonynak címez. De a gyermeked születése éppúgy hidegen fogja hagyni, maximum annyit képes mondani, hogy „Na, és aztán láthatom-e egyáltalán, vagy elrejted előlem?” Persze mindezt a „megfelelő” stílusban a szülés utáni legrövidebb időn belül, amikor még szárnyalsz és életed legnagyobb boldogságát éled éppen át. Ha azt hiszitek, ez már aztán túlzás, rosszul hiszitek, ezek életből vett példák, amik megtörténtek, és Veled is bármikor megtörténhetnek, ha a közvetlen közeledben található 1 ÖRÖMGYILKOS ember.

Azt hiszem elég jól érzékeltettem, hogy számára a másik ember pozitív érzései nem számítanak. Képtelen örülni a másik ember boldogságának, és minden mondatával arra törekszik, hogy letörje, meggyötörje, és lealázza a másik felet. Nagyon egyszerűen energiavámpírnak nevezhetjük, aki a szarkazmusból, a bántásból, a másik ember örömének a legyilkolásából képes energiát meríteni. Ebből táplálkozik, és számára ez az éltető erő. Irigység, féltékenység a mozgatója, ami olyan erővel lüktet a testében, hogy muszáj kirobbantani önmagából valami fertelmes mondat formájában. Önmagával van baja, és ezért az egész világgal, kivéve azt, aki sajnálja, meghallgatja a panaszkodását, és társa kíván lenni a rosszindulatában és a fele sem igaz pletykálkodásában. Sőt, ha kell még az örömgyilkolásba is beszáll, hogy aztán együtt rosszalkodhassanak.

Hogyan lehet védekezni ellenük?

Mindenekelőtt, fel kell ismerni a jelenséget és a stílust. Tudni kell, Ő ilyen és ezen nem fog változtatni, aki változni képes, az Te vagy. Te döntesz mit mondasz el neki és mit nem.

Ha távoli ismerős, akivel néha találkozol, nem okoz gondot. Nem kell vele szóba elegyedni, ám ha mégis szükséges, akkor csak annyit kell vele megosztani, amit muszáj. Az örömöket semmiképpen, csak a tárgyilagos tényeket, amibe nem tud belekötni.

Ha közeli rokon, akkor beválik a távolságtartás, vagy az örömök megosztásának minél későbbi lehetősége, azaz csak akkor szabad bármit elmondani, ha már „kiörömködtétek” magatokat. Nagyon fontos tudni, hogy nem Veled, hanem Vele van a gond, nála vannak rosszul bekötve az érzelmek, ám eszedbe se jusson neki elmondani, hisz egy perc alatt be fogja bizonyítani Veled van a baj. Így bizony, Te vagy érzelgős, Ő viszont tényszerű, és realista, és JÓ ember, csak Te akarod rossz színben feltüntetni. Ha esetleg fel mernéd hozni, hogy nem esett jól az esküvőtökön az a brühaha ordítás, meg fogja magyarázni, hogy rosszul emlékszel, rosszul látod, rosszul hallottad, és egyébként Ő ott sem volt, nem is tudja miről beszélsz.

Amivel talán zavarba hozható az az őszinte, düh, harag nélküli, semleges megjegyzés, ami a vénájába hatol, pontosan azért, mert a legnagyobb bizonyítható hibájára hívja fel a figyelmét lazán, nemtörődöm módon. Akkor talán kissé zavarba jön, de egy perc sem telik majd el, magyarázkodása vádaskodássá alakul, szóval ne legyenek hiú ábrándjaid.

Ha végre láthatja, hogy boldogtalanok körülötte az emberek, és már csak csendben forronganak, akkor kap erőre, és mosolykirály/királynő módján fog tele kicsattanó energiával szárnyalni, és nevetni, és boldogan körbe tekintgetni….ez az….mindent tönkretettem….boldog vagyok.

komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása