Párkapcsolatok

2018. július 26. 16:58 - Nahalka Noémi

Szeretetlenség – szenvedélybetegség

Szeretetlenség, ami képes szenvedélybeteggé tenni? Miért menekülnek a párkapcsolatból alkoholba, drogba, gyógyszerfüggőségbe?

A yin és yang szimbólumok fejezik ki az örök ellentmondások harmóniáját, azaz férfi-nő, pozitív-negatív, tűz-víz ellentétjét, aminek a harmonikus működése adja az ép egészet.

Az egészséges lelkiállapotunkhoz, és ezáltal a test egészséges működéséhez szükségünk van arra, hogy az energiáink harmóniában működjenek, azaz a bennünk működő yin - yang egyensúlyban legyen. A yang férfi energia, állandóként működik, gyakorlatilag kimozdíthatatlan, akár pozitív, akár negatív benyomások érik, ő stabil marad. Nem úgy, mint a yin, női energia, amire erősen hatnak a környezetből tapasztaltak, azaz képes megfogyatkozni, amikor kívülről olyan effektusok érkeznek, amelyek megviselik. Egyik részünk stabilan tartja a szintet, míg másik oldalunk energetikailag csökken, létrejön az energiák közötti különbség, sok yang, kevés yin. Felborult az energetikai egyensúly. Az emberek harmóniára törekednek, tudatosan, tudat alatt igyekeznek megteremteni a számukra szükséges egyensúlyt a 2 energia között és innen indulnak a gondok.

Mi történik közben? Mit érzünk a testünkben, lelkünkben? Ha jó az energiaáramlás, és adott a harmónia, kiegyensúlyozottak és boldogok vagyunk, jó érzések cirkulálnak bennünk, és pozitívan állunk a világhoz. Amikor lecsökken a yin, tehát valamilyen trauma ér, letargia, érzelmi válság, depresszió alakul ki.

Párkapcsolatokra vetítve, ha harmonikus állapotok uralkodnak, boldogság, szeretet, szerelem, akkor a yin és yang kiegyenlítődve támogatják a testet és a lelket.

De mi történik, ha elmúlik a szerelem, szeretet és veszekedésekkel, megalázásokkal folytatódik az együttélés? A test, és lélek megkapja a napi üzeneteket, miszerint nem elég jó, rosszul csinálja a teendőit. Ennek a hatása a yin csökkenése. A lélek fájdalma megjelenik: szomorú, lehangolt, depressziós lesz az ember. Bekövetkezik a szeretetlenség állapota, ami azért veszélyes, mert a yint a szeretet táplálja és általa képes kialakulni a yin yang energia egyensúlyában a harmónia. Az energiahiány miatt felborul a lélek-test harmóniája is.

Próbálkozások jönnek az energia pótlására: ez lehet természetgyógyászattól kezdve, bármilyen energiára jól ható pozitív cselekedet, futás, kirándulás, kreatív tárgyak gyártása, főzés, takarítás, kinek mi okoz örömet. Az a gond ezzel, hogy lassan növeli az energiaszintet, viszont egy jól irányított rossz szóval azonnal le lehet nullázni.

Az energiahiány és lelki fájdalom tovább romlik. Teljes szeretetlenség, pislákoló energiaszint, és testi problémák. Az energia rendezése minden problémát képes lenne megoldani, azonban minden lehetőség romokban áll. Újabb utakat keres a test-lélek együttese a pótlásra, így fordul a szenvedélybetegséghez. Észre se fogja venni, de amikor csúnyán leszólják, és nem tud válaszolni, gyorsan bekap pár falat csokoládét, majd egyszer már csak azt érzi, hogy mindegy mit eszik, csak ártson, mert a zabálással szeretve érzi magát. Elhízás látványos, ha van némi hiúság benne, fogyókúrába kezd, és másik eszközt keres az energia pótlására. Jöhet a gyógyszer a fejfájásra, vagy az alkohol. Viták, veszekedések, és ő dühében alkoholt iszik, gyógyszert szed, vagy drogozik, mert az megnyugtatja, ellazítja, lecsökken a fájdalom, hisz az alkohollal, gyógyszerrel, droggal szeretve érzi magát. A szeretet érzése megemeli a yint, egyensúlyba kerülnek az energiák.  

A szeretethiánytól, a laza kis energiahiányból eljutottunk a szenvedélybetegségig. Újabbnál újabb módszerekkel fogja pótolni a szeretethiányt, folyamatosan erősebb szerekkel próbálja visszaállítani a harmóniát, majd a végső esetben öngyilkos lesz.

Durvát írtam? Akkor gondolkozz és nézz mélyen a lelkedbe, mert a lehetőség ott van a kezedben. Szeretni és szeretve lenni, a szenvedélybetegséget ezzel lehet elkerülni. Ezért gondolom, hogy egyszerűbb szeretni, mint függővé válni.

komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása