Párkapcsolatok

2018. július 09. 13:14 - Nahalka Noémi

Életmérgezők

A mérgező emberek bárki életét képesek tönkre tenni, ha lehetőséget kapnak rá. Mielőbb sikerül felismerni, annál hamarabb lehet kezelni a problémát, konkrétan elmenekülni a közelükből. Ha ez nem lehetséges, feltétlen meg kell érteni, hogy vele van a baj, nem velünk.

Önbizalom taposó találkozásokba könnyen belefuthatunk, néha sajnos nem válogathatjuk meg kivel kerülünk kapcsolatba. Munkahelyi, rokoni, ismeretségi körben bárki lehet számunkra erőteljesen mérgező jó ha fel tudjuk ismerni és helyén kezelni.

Mindegyik Életmérgezőnek más a módszere, stílusa, de abban megegyeznek, hogy mindent megtesznek azért, hogy rosszul gyere ki az interakciókból. Amikor beszélgettek, jól érthetően a tudtodra adja, semmit nem csinálsz megfelelően, mindenben talál kifogásolni valót. Bevallom én teszteltem már ilyen embert, nem is egyet. Ha azt mondod kevés víz van a pohárban, ő reagál, hogy csurig van egy csepp se fér bele, ha úgy fogalmazol, hogy kérsz még vizet abba a pohárba, biztosan az a reakciója, hogy minek, tele van.

Általánosságban az elégedetlenség az életérzése, ami nem lenne gond, ha nem másokat okolna mindenért. Valójában felépít egy saját láthatatlan világot, amiben a tökéletessége tündököl.

Természetesen mindenki felett áll, bárkinél bármit jobban tud, magabiztossága, határozottsága lenyűgöző, gondolatainak kifejezése erőteljes. Amennyiben ellentmondanál, jön a hisztéria. Férfiaknál ugyanúgy működik, mint a nőknél. Ha nincs szerencséd, pánikrohamot produkál, ha mázlid van, csak erősen „kifejti” mit gondol, persze mindezt úgy, hogy közben értésedre adja, Te egy senki vagy.

Negatív emberek, rosszindulatú hozzáállással, önimádattal, némi nárcizmussal. Az energiavámpír kifejezés maximálisan illik rájuk, néha úgy érzem képtelenek önmaguktól, önmagukból jó energiákat vételezni, viszont a másik embert képesek teljesen lemeríteni. Csak azt veszed észre, hogy Te egyre kimerültebb vagy mellette, ő pedig egyre energikusabb, amit aztán a szapulásodba invesztál.

Mondhatjuk, mindenkinek joga van úgy viselkedni, ahogyan akar. Az Ő fejében Ő azt csinál, amit akar, más pedig azt csinálja, amit neki lediktál – gondolja ezt az Életmérgező.

Hol vagy mindeközben Te? Találkozol vele, majd ő elkezdi a kalibrálást, ami valljuk be felkészületlenül ér. Határozottan letipor, majd értetlenül állsz, nem tudod mire vélni. Itt több irányba mehet a tovább a kapcsolat:

Amennyiben csak egy ismeretlen, akivel alkalmanként összefuthatsz itt-ott, kihagyod az életedből és nem állsz vele szóba.

A rosszabb eset, amikor egyenrangú félként ugyan, például kollégaként, napi szinten találkoztok. Nem tudod kiiktatni az életedből, ő napi szinten viszi az energiáidat, rosszindulatúan szervezkedik mindenki háta mögött, esetleg hazugságokat generál, és mindeközben olyan légkört teremt, amiben lehetetlenség jól dolgozni. Megjegyzései, beszólásai arról tanúskodnak, hogy Ő mindenkinél különb, jobb. Piócaként ragad a másikra és gyűjti az információkat, amivel felismerheti mások gyenge pontjait, hogy azokat felhasználhassa. Igyekszik szövetségeseket gyűjteni, de ne tévesszen meg, bármikor letapossa Őket is.  

Nem lehet velük mit kezdeni, igaz nem tesz jót az önbizalomnak, de ha van egy kis esze a vezetőségnek felismerik a káros hatásait a munkára és kiteszik a szűrét.

Van legrosszabb eset is, amikor alárendelt a kapcsolat. Lehet a főnököd, akitől nem tudsz idő előtt megszabadulni, így két lábbal fogja addig taposni az önértékelésedet, amíg ki nem lépsz. A lehető legrosszabb eset pedig az anyós-após reláció. Tőlük aztán nem lehet megszabadulni. Az alapvető rosszon kívül még nyeregben is érzik magukat, ezért szégyentelenül, alpári módon képesek viselkedni. Minden emberség nélkül kiélik az összes elnyomott negatív érzelmet, ami bennük felgyülemlett.

Ha rutintalan fiatal felnőtt, pozitív életszemlélettel szembe találja magát egy ízig-vérig romlott mérgező anyós-apóssal, ott biztos az önértékelés megborulása, feltéve, ha ragaszkodik a kedveséhez. Ha 30-40 éves sokat tapasztalt, helyzetet átlátó ember kerül bele ebbe a relációba, az valószínű menekülni fog. Ha van olyan erős a párkapcsolat és nyakába veszi a problémát, folyamatos életmérgezés veszi kezdetét, amitől nem lehet szabadulni. 

Lehet jobb, rosszabb, de változni nem fog. Megértést, együttérzést, elfogadást, megbékélést ne várj. Ha felismerted és látod a rombolást, tudnod kell, hogy nem Veled van baj. Ha jót akarsz magadnak a megoldás a távolságtartás. Egyetlen módja, hogy a saját életedet képes legyél jól megélni, ha kiiktatod az életedből a mérgező kapcsolatokat és elfogadod, nem vagyunk egyformák. Ne feledd, hogy aki másokat nem képes szeretni, önmagát sem tudja, legnagyobb problémája önmagával van, nem a világgal.

komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása