Párkapcsolatok

2018. június 07. 18:30 - Nahalka Noémi

A birkalét és dróton rángatás szereplői, okai, ébredési lehetőségek

 

Szereplők:

A birka, akinek léte többféle szerepben is megnyilvánulhat, azonban legfontosabb jellemzője mégiscsak az, hogy bólogat. Van, hogy azért, mert egyáltalán nem érti mire, azonban olyan is akad, akit tudatosan félrevezetnek és kidolgozzák mire hogyan fog reagálni. Magasabb hatalom, manipuláló embertárs, teljesen mindegy, hogy kinek a hatására, de a birka elkezdi azt csinálni, amit elvárnak tőle.

A birkarángató: nagy egójú, határozott és nagyon okosnak, gyakorlatilag embertársai fölött állónak képzeli magát, amire folyton figyelmezteti is azt, aki szóba áll vele – az ostobábbak szóban, mások ráutaló magatartásokkal, jellemző fej és testtartással fejezik ki mindenki felett állásukat. Igazi manipulátorokról beszélünk, akiknek léte számomra sokszor egy lufira hasonlít. Megvan a külcsín: okos, intelligens, határozott, valamit már letett az asztalra, sőt szimpátiát is kelt, azonban hiányzik pár dolog ahhoz, hogy jó legyen: az együttérzés, a másik ember tisztelete, az elfogadás stb.

Okok:

A birkarángatónak határozott céljai vannak, amit nem egyértelműsít. A fejében összeállt rendszer alapján profitálni szeretne a birkából és ennek reményében gyakorlatilag bármire képes.

A birka engedi, hogy manipulálják, ennek oka, hogy nem gondolkodik, és nem néz a dolgok mögé. Nem érdeklik a miértek és felesleges energia befektetésnek érzi, ha bármiért is tennie kellene. Ez helyett egy egyszerűbb utat választ: Van véleménye, amit vagy megfogalmazott magának, vagy csak a gondolatok szikrája található meg a fejében, de a lényeg, hogy ott van.

A birkarángató szemfüles módon érzékeli, a gondolat jelenlétét a birka fejében, azonban egyelőre nem tudja, hogy képes lesz-e betörni őt és céljai érdekében felhasználni. Azt mindenki tudja, hogy az embereknek nyomógombjai, hívó szavai vannak, melyre érzékenyen tudnak reagálni, ám reakciójuk a birka lét milyenségének következtében csak a bégetésig fog terjedni és nem fognak megoldásra vágyni.

Mit jelent ez? Egy jó manipulátor 1-2 ember segítségével felvet egy témát, amire reagálni fognak, gerjesztődni kezd a hisztéria, és egyre nagyobb erővel, fennhangon fogják az emberek a feneküket a földhöz csapkodni. DE eszük ágában sem lesz megoldásokat keresni, és ez a valóságos cél, amit el akarnak érni: bégessél, lehetőleg jó hangosan, de ne akarj semmit. Ne gondolkodj, ne legyenek saját céljaid, egyszerűen menj a tömeg után és légy jó szolgálója a birkarángatónak, teljesítsd az akaratát, lehetőleg úgy, mintha a sajátod lenne, hiszen ezt képzeled mindeközben.

Kemény szavak, tudom jól, és ha felbosszantottalak nagyon is képben van a lelked azzal, hogy miről beszélek.

Ébredési lehetőségek:

1.Mindenek előtt észre kellene venni, amikor szembekerülsz egy birkarángatóval. Leírtam pár tulajdonságát, amitől bármikor eltérhet, azonban ha nem is elsőre, de másodszorra bárki felismerheti, ha akarja és figyelmes az elméje.

2. megjelennek a helyet felmérő csápjai, amivel információt gyűjt arról, hogy mennyire vagy befolyásolható. Nagyon egyszerű dologról beszélek: Feldobja a hergelés tárgyául szolgáló témát és figyeli, hogyan reagálsz. Ha látja, hogy ész nélkül, gondolkodás nélkül ugrassz és mindenben benne vagy, akkor had szóljon alapon, mehet a buli. Ha azt fogja tapasztalni, hogy reálisan végig gondolod mit mondott a másik és megindítja a gondolataidat, óvatosabb lesz, és le is léphet.

3. ha bedőltél, és reagáltál, elérte a célja első részét. Megoldás: felfigyelni, gondolkodni, kívülről szemlélni, ha nem tetszőt tesz a másik, igenis ellenállni.

4. ha felhergelt, elkezdődik a zsinegre helyezés mindenféle információkkal, amit aztán szépen megfogsz, megmarkolsz és sajátodnak érezve mozogni kezdesz. Megoldás: szűrd az információt, nem kell mindenkitől mindent elfogadni.

5. a mozgás ütemét és irányát ekkor már a birkarángató intézi úgy, hogy a valóságos céljai apró részegységeit pótolni tudd. Megoldás: Gondolkodj, légy figyelmes, láss reálisan, ne fogadj el mindenkitől mindent, jogod van ahhoz, hogy saját véleményed és saját akaratod legyen. Jogod van tévedni is. Inkább tévedj a saját akaratod szerint, mint mások akarata alapján.   

Hogy miért írom mindezt? Úgy adta a sorsom, hogy közelebbről is szemlézhettem bizonyos eseményeket. Nem birkaként és nem birkarángatóként, teljesen kívül állóként, azonban minden információt megkaptam ahhoz, hogy képben legyek mi-miért történik. Meglepve tapasztaltam, hogy okos, értelmes emberek ugrottak fejest gondolkodás nélkül olyan dologba, ami semmi mást nem képviselt, csak a hisztériát. Ugyanezek az emberek, elfelejtették megoldani ugyanezt a problémát.

Célom nekem is van ezzel az írással: szeretném, ha kinyitná az is a szemét, akinek eddig csukva volt. Gyakoroljatok minden nap reálisan gondolkodni, a gondolatokat megfogalmazni és kimondani. Legyen véleményetek a világról, de tudjátok mindezt megfelelő empátiával, együttérzéssel, tisztelettel átadni. Ne feledjétek soha el, hogy lehet bárki a másik ember, de egyenrangú, sem nem több, sem nem kevesebb, mint mi magunk.

komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása