Párkapcsolatok

2019. április 24. 20:28 - Nahalka Noémi

Élet egy passzív-agresszív emberrel

Egy kishitű, borúlátó, pesszimista, cinikus, kárörvendő ember, akitől lehetetlen kicsikarni a konfrontációt. Vagyis, ez így ebben a formában nem igaz, hisz közvetve a tudatunkra adja, hogy neki nem tetszik ez, vagy az, de szemtől szembe képtelen felvállalni az érzéseit, a dühét, haragját. Annál inkább működik a háttérből, mint megsértett, megalázott áldozat.

Honnan is indul? Adott az ember, aki nem tudja felvállalni az érzéseit, nem tud magáért kiállni, hatalmas teljesíthetetlen tehernek érzi, ha feladatmegoldást kérnek tőle. Szerencsétlennek érzi magát, akit kihasználnak, bizalmatlan, mindent provokációnak vél, és önmagában is bizonytalan. Megoldhatatlan problémákat vél maga körül, és csak sötétnek látja a holnapot.

A mindennapok viszont arról szólnak, hogy emberekkel dolgozunk, együttműködünk a közös célokért, majd visszavonulva egy párkapcsolatban megpihenünk és jól érezzük magunkat. Nem így a passzív-agresszív, akivel egy közös feladat is képes megmérgezni a másik ember életét. Megoldásra váró feladatról más a véleménye, azonban Ő ki nem mondaná, hogy nekem ez így nem tetszik. Ráhagyja a másik emberre, némi szájhúzogatás közepette.

Ha azt hiszed ennyivel megúsztad, tévedsz. A grimaszolással elindított egy háborút, amiről csak később fogsz értesülni. Megsértődik, háttérbe vonul, majd közvetett formában, jól irányzott beszólásokkal fog utalni valamire, amivel nem biztos, hogy azonnal képbe kerülsz. Igazi szabotőrként barmolja szét a közös munkát, jól irányzott, a háttérből itt-ott elejtett cinikus mondatokkal, amiből Ő, mint áldozat fog kikerülni. Kritikusságának megnyilvánulása leginkább azoknak az ötleteknek szólnak, amik nem a saját fejéből pattantak ki. Nyilván nem lesz a kollégák kedvence.

A párkapcsolatában sem egyszerűbb. Alárendelt áldozat szerep, amihez hozzá tartozik a konfliktus elkerülése, a sértett visszavonulás, a nem haragszom, semmi gond mondatok, majd a lelki terror, ahol ki nem bökné mi a baja. Nézz egy egyszerű esetet, Te akció filmet néznél, Ő vígjátékot. Egy árva szóval nem fogja azt mondani mit szeretne, azonban amikor felveted a Te elképzelésedet, sértődötten rád hagyja, sőt leül melléd. Majd látványosan unatkozni fog, húzgálni a száját, dacos mondataival pedig igyekszik kifejezni, mennyire sajnálatos Ő, mint áldozat. Mást mond, mint amit gondol, együttműködést mutat, pedig nem azt szeretné, azaz jó lesz a film, amit eszébe sincs megnézni. Más esetekben lelkiismeret furdalást fog kelteni egy mondaton belül elejti a csináld csak, még akkor is, ha nekem ez nem jól esik gondolatokat.

Ingerlékeny, elégedetlen, szerinte mindenki őt bántja, és senki nem érti meg.

Mit tegyél, ha párkapcsolatba kerültél egy passzív-agresszívval? Először is ismerd fel ezt a tényt, majd vizsgáld meg önmagadat, leginkább azt miért vagytok egy pár, mi a saját indíttatásod. Majd lásd őt némi empátiával, hisz ebben a kapcsolatban és önmagában is éppúgy bizonytalan, mint a világban, ahol ő ugyanúgy szenved, mint ahogyan tőle szenvednek. Azt azonban ne feledd, hogy neked is vannak érdekeid, amelyeket érvényre kell juttatni, nem megoldás, ha mindent ráhagysz, hisz végleg feladnád magadat.

komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása