Párkapcsolatok

2019. augusztus 21. 08:39 - Nahalka Noémi

Apa-lánya kapcsolat hatásai a párkapcsolatra

A nők párkapcsolati választásai, későbbi kapcsolatainak minősége sok kérdést felvet, így előbb-utóbb eljutunk a szülői mintákhoz. Az anyával való kapcsolat elsődlegességet élvez ennek boncolgatása közben, azonban méltatlanul kevés szó illeti az apákat, akiknek a legújabb kutatási eredmények alapján, igenis nagy szerepük van lányuk párkapcsolati életére.

Ha a sorskönyv elméletét elővesszük, és végig gondoljuk, hogy pici babaként, gyermekként hozunk döntéseket későbbi életünkre vonatkozóan, talán egyértelművé válik, hogy az érzelmileg elérhető apa, aki a külvilágot eleveníti meg egy kislány számára, miért nyújt érzelmi biztonságot és állandóságot a gyermeke részére, elősegítve a jó párválasztást is. Nagyon fontos figyelembe venni, hogy az apa, nem csupán a vér szerinti szülőt jelenti, hanem a nevelőszülőt is.

De nézzük sorra mivel, hogyan hat az apa a kislánya későbbi párválasztására.

Külvilág, akit az apa testesít meg. Az édesanyák jelentik a babáknak az életben maradást, a belső lelki biztonságot, egy testben, egy lélekben fejlődik a magzat az anyával, aki a születése után még 6 évig nyújtja a saját aurájában a belső nyugalmat, békét, harmóniát. Az apa, a maga „kívülállóságával” megtestesíti a pici számára a külvilágot, azt az első tapasztalati élményt, amivel szembesül a gyermek születése után a világgal. Amit az apa nyújt a gyermeke számára érzelmekben, biztonságban, arról a picike baba levonja a következtetést a világról. Ha az apukám biztonságot, békét, nyugalmat ad nekem, akkor a világ is biztonságos, békés és nyugodt, azaz kellő bizalommal tudok fordulni a külvilághoz, majd leendő kapcsolataim felé. Ez az a bizalom, amivel később fordulni fog a felnőtt lánygyermek a férfiak felé ismerkedéskor.

Nézzünk csak konkrétumokat. Akinek az apával való kapcsolata bizalomra épült, megbízik a közeledő férfiban. Azt fogja érezni, hogy bátran kifejezheti érzéseit, hisz biztonságban van. Ezzel szemben, akinek hiányzott mindez, az nem tud bizalmat érezni, folyamatosan ellentmondásba kerül önmagával, megkérdőjelezi, hogy valóban jó szándék vezérli-e a másikat, majd minden adódó negatív jelre visszahúzódik. Egy szóval bizalmatlan, és ezt a bizalmatlanságot nagyon nehezen lehet áttörni. Ha valakinek sikerül, meg kell, hogy becsülje, mert ellenkező esetben még inkább magába fog fordulni a nő.

Önbizalom. Örök téma, és kedves apukák, nevelő apukák, jó, ha tudjátok, hogy lánygyermeketek önbizalmáért javarészt Ti vagytok a felelősek. Mivel 1. számú férfiként vagytok jelen az életében, a véleményetek, a hozzáállásotok, a mondataitok, mind irányítják a kislányban kialakuló Nőt. Az objektív hozzáállásotokkal reális gondolkodáshoz, míg értékeinek hangsúlyozásával egészséges önbizalom kialakításához segítitek elő. Az anyukák természetüknél fogva gondoskodóbbak, lágyabb a szívük gyermekük felé, olykor talán elfogultak is, így egy férfi szava meghatározóbb, jelentősebb ebből a szempontból is. Dicsérjétek bátran, akár külső, vagy belső értékekről van szó, hadd legyen tudatában a kislány mindezzel.

Öntudatos nő. Igazi öntudatos nőt szeretne mindenki nevelni. Ehhez elengedhetetlen az apával együtt töltött minőségi idő. Kezdetben a biztonságot adó ölelés, ringatás, altatás, majd az önfeledt játék, séta, kirándulás, sport, mély beszélgetések, és a többi. A beszélgetések során egy férfi képes úgy kifejezésre juttatni a negatív dolgait, személyiségrészeit a lányának, hogy az tanulni tudjon belőle. Objektív képet nyújt a kislánynak, amiből a helyes önismeret táplálkozni tud. Ezek kellenek az öntudatos nőnek, aki nem fog megelégedni szeretői státusszal, elnyomó kapcsolatokkal. Erre van szüksége ahhoz is, hogy tudja ő bármire képes, bármit elérhet az életben.

Férfi minta. Hogy viselkedik az apukám, mint férfi. Milyen a külleme, a jelleme, a nőkhöz való hozzáállása? Mindent megszerel, besegít a háztartásban, munkamániás, vagy függőséggel tele? Minden, amit egy felnőtt apuka képvisel, azt adja át követendő, vagy pont ellenkezőleg, nem követendő példaként a lányának. Első szerelem az apa. Olyan férfit szeretne tudat alatt a felnőtt kislány, mint az apukája, hisz számára Ő a hős, a minden, a tökéletes, és Ő tökéleteset akar. Hozzáteszem, hogy erről még kislány korában fog dönteni, és a tudatalattija fogja őt mozgatni.

Párkapcsolati bánásmód minta. A kislány végig nézi, hogyan bánik az anyukájával az apukája. Ebben szocializálódik, ez számára a természetes. Ahogyan az én apukám bánik az anyukámmal, az a természetes, az a követendő, és mindenekelőtt azt a viselkedést tanulom meg az anyukámtól, ahogyan abban a relációban viselkedni lehetséges. Ha tisztességesen, becsületesen, szépen bánik és beszél az anyukával a férfi, úgy a kislánya számára az lesz a természetes, hogy vele is szépen bánnak. Ha bántják, szidják az anyát, ő úgy fogja megélni, hogy ez a nők sorsa.

Az érzelmileg elérhető férfi, kislánya számára előre vetíti, hogy majdani párjának is elérhetőnek kell lennie, szóba sem fog olyannal állni, aki játszadozik az érzéseivel, ám az aki megszokta, hogy számára apja érzelmileg elérhetetlen, az olyan partnereket fog választani, akik szintén elérhetetlenek számára. Kiszolgáltatottá teszi magát, és érzelmileg saját magát fogja elértékteleníteni.

Apákról beszélünk, és teljesen mindegy, hogy nevelő apákról, vagy édesapákról, hisz sokszor a mostohából lesz igazi édesapa. A felelősség mindkét esetben óriási, és ennek tudtában kell neveljétek a kislányokat.

12 komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása