Párkapcsolatok

2019. augusztus 19. 13:20 - Nahalka Noémi

Lebegtetés a párkapcsolatban

Az emberi játszmák mindig újabbnál újabb termékeket dobnak a piacra, alkalmazkodva a piaci igényekhez. Egyre durvább és fondorlatosabb játszmákat használnak az emberek, lehetőleg felváltva alkalmazva annak megfelelően, kire hogyan lehet leginkább hatni.

Párkapcsolati coachként párkeresőkkel is van dolgom.  Egyik ügyféllel megbeszéljük, hogy igen az a nő most a tartalék, akit elő lehet venni, ha nem sikerülne a másik hárommal a randi, mert annyira azért nem tetszik, míg más esetekben kielemezve a szituációkat rájövünk, hogy épp az ügyfelet rakták hintába és lebegtetik, így ismerem mindkét oldal érzelmeit.

A lebegtetés olyan, mint amikor olvasnak egy könyvet, amit feltesznek a könyvespolcra, és ha épp olvasgatni szeretnének belőle pár oldalt, akkor előveszik, kicsit játszanak vele, lapozgatják, majd újabb játszmákat alkalmazva visszateszik a polcra, azaz félredobják egy időre.  

Az ismerkedés elején ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy a fiú búcsúzáskor azt mondja a lánynak, majd hívlak… nyitva hagyja kiskaput. Mit gondol közben? Jó-jó, de biztos akad itt jobb is. A lányban pedig elindított egy folyamatot: tetszem neki, majd hív….csak győzze kivárni.

Párkapcsolatban sem működik másként. Igazából nem kell neki a másik, nem akar vele komolyabb kapcsolatot, de ha öntudatra ébred a társ és eldönti, hogy felhagy a méltatlan, sehová nem vezető viszonnyal, emberünk bűbájos szavakkal, megfontolt szép mondatokkal édesgeti magához vissza, és újra kezdődik minden. Ha példán át szeretnénk vinni: Adott egy szakító pár, egyik szétválni akar a másik nem, megbeszélik, hogy adnak pár hét gondolkodási időt maguknak. Aztán az a fél, aki a szakítást kezdeményezte, lebegtetésbe kezd. Randira hívja partnerét, egyértelműen kezdeményez, akár intim kapcsolatot is, majd másnap eltűnik. Felhívta arra a másik figyelmét, hogy itt vagyok, elérhető vagyok számodra érzelmileg, testileg, lelkileg, a másik arra gondol, hogy folytatják a kapcsolatukat. Aztán jön az újabb szenvedés, amikor felismeri, hogy szó sincs itt normál kapcsolatról.

Miért csinálja? Mi haszna belőle a lebegtetőnek? Energia. A figyelem az egyik legjobb energiaforrás. Szüksége van a másik ember figyelmére ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében, hogy megfelelő önbizalma legyen. Az életben maradáshoz megfelelő mennyiségű emberi kommunikációra, figyelemre van szükségünk, lásd Eric Berne SZTROK kosár elméletét, amelyben minden nap be kell gyűjteni a kosárnyi egységnyi elismerést, azaz SZTROK-ot ahhoz, hogy életben maradjunk, ha nem megy pozitív értelemben a begyűjtés, akkor megy negatív emberi játszma formájában, de a kosárnak tele kell lennie. Lásd, vagy beszélünk, kirándulunk, együtt vagyunk a párunkkal, vagy veszekszünk egész nap.

A lebegtetett fellelkesült, jól érezték az alatt az 1 éjszaka alatt magukat, reményt keltettek benne, kedvesek voltak vele. Ő ettől pillanatnyi boldogságában megnyitotta a figyelmét a másik felé. Mivel úgy gondolja, ez egyértelműen a kapcsolat folytatására utal, ezért keresni fogja a másikat, aki csak energiát akar. Minél jobban szenved a lebegtetett, annál nagyobb energiát nyer a lebegtető. Tudatalatti a döntés és a játszma, ám annál kegyetlenebb. A lebegtetett hívja, ám a lebegtető nem veszi fel a telefont, nem hívja vissza, keresi, ír, míg a lebegtető órákkal később válaszol, vagy soha. Ettől a lebegtetett szenved, a gondolatai folyton a lebegtető körül járnak: miért nem vette fel, miért nem hívott vissza, miért nem válaszol? Odaadja magát, az energetikáját, ami megtölti a másik ember SZTROK kosarát, hisz valaki foglalkozik vele, valakinek fontos, valaki kedveli. Ez egy egyirányú kapcsolat, amiből az egyik töltekezik a másik lemerül, semmiképpen sem építő és semmi kölcsönösség nincs benne.

Kik alkalmazzák, honnan ered? Azok a felnőttek, akiket gyerekkorban hideg érzelmekkel kezeltek, szüleik nem voltak számukra érzelmileg elérhetőek, felnőtt korukban bizonytalanul kötődnek, kapcsolataikban szorongók, nyitva hagyják a lehetőségeket, nem tudják egyértelműen lezárni a kapcsolatot, hisz ebben is bizonytalanok.

Kivel lehet mindezt megtenni? Aki nem ismeri fel, és aki szintén bizonytalan. A megoldás annak a kezében van, aki tudja mit akar, el is mondja, majd le is zárja. Ehhez kell az önbizalom, és az önbecsülés, hisz azt, hogy hogyan bánnak veled Te határozod meg. Ha Te tudod, hogy eddig és nem tovább, akkor azt be is fogod tartani.  

komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása