Párkapcsolatok

2019. június 26. 13:25 - Nahalka Noémi

A hűtlenség pszichológiája

Ha élete végén megkérdezzük az embereket, hogy volt-e résztvevője megcsalásnak, akár egyik, vagy másik oldalon, 80% fog igennel válaszolni.

A megcsalás szubjektív, egyéni megítélés alapján határozzuk meg. Van aki megcsalásnak minősíti, ha a párja flörtöl, és olyan is akad, aki az érzelemmentes szexet egy harmadik féllel abszolút elfogadottnak tartja. A hűtlenség az, amit Te hűtlenségként élsz meg. Párkapcsolatban szükséges erről beszélni, már csak azért is, hogy mindenki képben legyen a másik érzelmeivel. Ha egyik fél tud arról, hogy a társát rosszul érinti, ha a szeme előtt flörtöl, akkor egészen addig, amíg betartja, hogy ezt kerülje, rendben mennek a dolgok.

Abban a pillanatban, amikor a társ szeme előtt fogja művelni, a másik tudtára adja, hogy nem érdeklik az érzései, nem érdekli a fájdalma, azaz egy érdektelen ember számára. Ez esetben már végig kell gondolni, érdemes-e ezzel az emberrel tovább egy kapcsolatban működni. Ez az ember tiszteletlen, érzéketlen, lekezelő, és gátlástalan.  

De mi vezet a megcsalásig? Családi minta, gének, habitus, szülői kötődési minta, rossz kapcsolat, önbecsülés hiánya, elhanyagoltság érzése? Mindenki döntse el magában. Egy biztos, aki egyszer csal, megteszi többször is, és ennek oka van.

Az okokat pedig belül kell keresni. Mindenki boldogságra, testi-lelki jólétre törekszik, olyan kapcsolatra, ahol megbecsülik, tisztelik, szeretik és kielégítik testi-lelki szükségleteit is. Egy jól működő házasságban ez így is van, leginkább akkor, ha közel áll a 2 ember a lelki harmóniához. De mi történik, ha az egyik önbizalomhiányos, hozta magával a kötődés nem kielégítő mintáját, és anyuka folyton piszkálta, nem volt jó soha semmire? Szeretetre vágyik folyamatosan. Ez a fajta vágya, szinte kielégíthetetlen. Egy hosszabb kapcsolatban bizonytalan lesz, és előbb-utóbb felmerül az a gondolata, hogy Ő ezt most itt, nem kapja meg, tehát valahonnan pótolni kell. Jól jön egy kolléga/nő, vagy család barát aki némi figyelmet szentel neki, ezzel elkezdődik a játszma. Elsírja bánatát, milyen rossz sorsa van, ezt, vagy azt nem kapja meg az asszonytól/férjtől. A 3. számára ugyanolyan fontos, hogy Ő abban a relációban egy olyan szerepet töltsön be, ami pozitív számára, ezért el fogja játszani a megértő szeretőt, aki meghallgatja, akire számíthat.

Dr. Almássi Kitti előadásában úgy fogalmazott, hogy olyan embernél, akinél otthon lapos a szex, a szeretőnek mindig óriási orgazmusa van. Ennek az az oka, hogy akkor lehet valakit megkaparintani egy kapcsolatból, ha mást adok neki, mint amit a házasságában kap. Ha nem kap elég, jó minőségű szexualitást, akkor majd a szerető megadja neki, akár színjáték útján is, hisz ha meg akarja tartani, olyan visszajelzéseket kell kapjon a megcsaló, amiből érzi, hogy mennyire jó. Mivel a szerető üzenete folyamatosan az, hogy mennyire jó, különleges, és fantasztikus ember a félrelépő fél, ezért úgy is fog viselkedni. Szuper hallgatóság, megértő, és igazi lepedőakrobata. Megteremtik egymás valóságát: kielégítik a másik vágyát, kívánságát, úgy viselkednek ahogyan a másik elvárja, azaz egymásnak jó szeretői lesznek. Ha ugyanez a szerető megjelenne 2 bőrönddel az ajtó előtt, már más lenne a helyzet.

Ha úgy tetszik, ez egy álom, ami tölti kicsit az egót, majd amikor kiderül egyik, másik félnek, hogy nem látja mögötte az embert, a személyiségét, csak a vágyai kielégítésének forrását, akkor ezek a kapcsolatok szétmennek.

Mi történik, ha elmarad az érdeklődés a kapcsolatban? Egyik fél huzamosabb ideig érezteti a másikkal, hogy nem érdeklődik felőle, nem kíváncsi rá, nem kívánja az együttléteket, az intim beszélgetéseket, a közös programokat? Azt sugallja ezzel a másiknak, hogy Te egy értéktelen ember vagy, akire senki nem kíváncsi, nem vagy fontos. Lehet ebben élni? El kell-e viselni, hogy az érintésre, simogatásra, beszélgetésre, bulikra, programokra vágyó fél semmit meg ne kapjon? Hibázik-e, ha másnál, máshol keresi mindezt? Mi történik, ha nem kap semmit? Elfogadja, hogy a párja nem mutat érdeklődést irányába, esetleg a társa mással éli ki a vágyait, csupán a család összetartása miatt látszatkapcsolatot tart fenn, de az Ő igényit már nem kívánja kielégíteni. Ideig-óráig biztosan, aztán fellázad, hisz emberből van. A lázadás hogyanja, mikéntje már habitustól függ. Kilép, szeretőt tart, megelégszik a veszekedések adta feltöltekezésekkel.

Attól függően, hogy együtt kíván-e maradni jelenlegi párkapcsolatával, úgy fog viselkedni. Ha tetszik a szeretők tartása, jó érzés prostituáltakkal együtt lenni, akkor elhalmozza ajándékokkal a társát. Ékszer, autó, virág, vagy a társ által rég áhított tárgy, amit közösen megvesznek. Dr. Almási Kitti szerint ennek az az oka, hogy tudja, valamit elvett a párkapcsolatától.

No, de hogyan viselkedik az, aki már nem akar a párkapcsolatában maradni, azaz a szerető szintet lépett és leendő párkapcsolatban gondolkodik a félrelépő fél? Érdektelenné válik otthon, elfelejti a házassági évfordulót, a megbeszélt találkozókat, hisz számára ez már a múlt, nem fontos.

A megcsalásban mindenki sérül, viszont saját felelősség eldönteni hogyan tovább. Kilépsz, vagy maradsz, de a saját akaratod szerint dönts.

3 komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása