Párkapcsolatok

2018. augusztus 24. 09:24 - Nahalka Noémi

Mérgező gyerekkor - rossz párkapcsolatok

A párkapcsolati problémák, kommunikációs zavarok, mérgező kapcsolatok, rossz házasságok, elmagányosodás társadalmi probléma. Ha spirituális oldalról közelítenénk meg ilyenkor, csak annyit mondanánk, hogy minden belőlünk indul ki. De vajon honnan?

Ha valakit megcsalnak, becsapnak, megaláznak, bántanak, meghazudtolnak, vagy egyszerűen képtelen párkapcsolatot kialakítani, holott a vágy adott benne, rendszerint ráébreszti az embert, hogy ez így nem jó. Mögötte már óriási lelki fájdalom ül, hisz megélte, hogy akiben megbízott, akit szeretett, aki felé megnyílt, esetleg gyerekeket szült vagy nemzett, az egyszerűen félredobta és mást helyezett előtérbe.

Egyértelmű gondolat jelenik meg az emberben: „Nem vagyok elég jó.” Álljunk itt meg, mert ez egy gyilkos mondat a szó legszorosabb értelmében, hisz minden benne van. Ha nem vagyunk elég jók valakinek, akkor az azt jelenti, hogy érzés szinten leírtuk magunkat. Nézzük milyen érzés: ha ő jobb, különb, az azt jelenti és rosszabb vagyok, csúnyább, küllemben egyszerűbb, értelemben butább. Ezek szörnyű elképzelések és nem valósághűek, de ezek cirkálnak tudatosan, vagy tudat alatt. Az ember nem arra van beállítódva, hogy szapulja magát és negatív jelzőkkel gyilkolja a lelkét, így egyenes út vezet a lelki fájdalomhoz, befelé forduláshoz, depresszióhoz. Az állapotromlás folyamatos. A igazság  és az elme által kreált gondolatok itt csúsznak össze, azaz látom, hogy hazudik, de nem akarom elhinni, vagy az ellenkezője: látom a szeretetét, de nem hiszem. Általában ezen a ponton ráébrednek az emberek, hogy változásra van szükség.  

A változás lassan történik, azonban ha elég türelmesek vagyunk önmagunkkal szemben, úgy előbb utóbb bekövetkezik. Az első az önismeret, aztán az önbizalom megerősítése és a többi jön magától.

A gyerekkori traumák hatását vizsgálva a párkapcsolati problémák esetében elmondható, hogy a mérgező szülő, bármilyen tevékenység hatására is mérgezte a gyermekét, az nyomot hagyott az ember lelkében, mégpedig összefoglalóan azt, hogy megtörte az önbizalmát. Mivel a szülőket minden esetben Istenként látják a gyerekek és minden tevékenysége úgy tökéletes, ahogyan azt teszi, ezért ha vertek, szidtak, ráerőltettek egy viselkedésformát valakire, úgy megtörték a valóságot számára. Ennek a következménye, hogy amikor bántják, azt hiszi ez a természetes és Ő az, aki nem elég jó.

Itt elkezdődik a folytonos küzdelem, ugyanis a probléma kiváltó oka helyett belemegy a játszmákba. Azaz felnőtt fejjel már tudja, hogy márpedig ő igenis jó, sőt „elég jó” egy párkapcsolathoz, azonban a tudatalattijában elraktározódott a „nem vagy elég jó”. Jön a megfelelési kényszer, a bizonyítása annak, hogy márpedig „jó vagyok”.

Egy probléma van: mást mond az ész és mást a tudatalatti, saját magát keveri be az egyén, így az ellentmondásosság miatt rosszul kezd kommunikálni a másikkal, azaz nem tudja egyértelműen kifejezni a gondolatait. Azt nem kell magyaráznom, hogy ennek az a hatása, hogy félre is érti a partnere, így létrejön a teljes szétcsúszása a párbeszédeknek. Ez mindenkiben feszültséget okoz. Aki kimondja a gondolatait, azt frusztrálni fogja, hogy nem értik mit mond, aki hallgatja, ahhoz nem az fog átmenni, amit el akartak indítani, így kialakul a káosz. Ez a veszekedés, a félreértés, ami előbb utóbb a kapcsolat romlásához, végső soron szakításhoz vezet. Ez vizsgálhatjuk hosszabb idejű párkapcsolatra, vagy új ismeretségnél, gyakorlatilag ugyanaz a kommunikációs probléma fog gondot okozni, amit a „nem vagyok elég jó” érzése okoz.

A megoldás kiszállni a szamszárából, az örök körforgásból és az emberi játszmákat fel kell váltani az őszinteséggel, fel kell ismerni a valóságot, el kell hinni önmagáról, hogy igenis alkalmas párkapcsolatra, szeretetre. Nagyon erős önismeret, önbizalom, személyiségfejlődés és a lényege, hogy a probléma gyökerét kell megtalálni, nem az okozott kárt tűzoltani.

Hosszú folyamat és fájdalmas, de a boldogsághoz a poklon át vezet az út. Én egyet tudok, mégpedig azt, hogy mindenki megérdemli a szeretetet. Azt is hogy szeressék és azt is, hogy szerethessen. Azok a rossz beidegződések, problémák, amik megzavarják ezt, azok orvosolhatóak, kezelhetőek. Nem vagy felelős azért, ha gyermekkorban bántottak és az kialakított félelmeket benned, azért viszont igen, hogy most felnőttként tégy a boldogságodért.

komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása