Párkapcsolatok

2019. október 15. 21:55 - Nahalka Noémi

A hisztrionikus személyiségzavar, avagy menekülj, amerre látsz

Az élet csodája, hogy minden ember egyedi, egyszeri és megismételhetetlen. Az élet játéka, hogy mégis megfigyelhetők ismétlődések, és bizonyos esetekben kirívó jelenségek, mint a személyiségzavarok is. Az élet egyik próbatétele pedig egy hisztrionikus személyiségzavarral bíró emberrel való találkozás. Emlékezetes, felkavaró, és mindenképpen tanulságos.

Ők azok, akik imádnak a figyelem középpontjában állni, ám annál inkább kényelmetlen számukra, ha ez nem így van. Ennek megfelelően viselkedésükben feltűnők, teátrálisak, imádják a drámákat a manipulációt, beszédstílusukban kimondottan hangulatkeltők, alig várják, hogy felhergeljenek, és egész különös vibrálás van körülöttük, ami összezavarja az embereket.

Az érzelmeit felnagyítja, eltúlozza, és hatalmas, sőt óriási tragédiaként él meg minden apróságot, olyan ez, mint egy színpadi dráma, amelyben az előadó felfokozott érzelmekkel szakítja ki testéből az utolsó hangot is, amivel a bolhából elefántot csinál. A dramatikus viselkedés mögött egy labilis ember áll, labilis érzelmekkel, ürességgel, lelki kiéhezettséggel, aki folyamatosan elismerésre vágyódik, és ezért bármire hajlandó. A dráma része az örökös sértődés, az egocentrizmus, a másik ember minden szempontból való figyelmen kívül hagyása.

Ha mégsem kapják meg a figyelmet, amire annyira vágynak, az erős hangulatingadozáshoz vezet, ami tovább fokozza a drámát.

Drámakirálynőink, vagy királyaink számára annyira óriási jelentőséggel bír a figyelem központjában lenni, hogy képesek mesterséges krízishelyzeteket is előidézni. A kritikát képtelenek befogadni, sőt maximálisan kitörlik a fejükből, így ne csodálkozz, ha teljesen másként emlékeznek egy-egy szituációra, leginkább úgy, hogy ők a jó emberek.

Hogy hogyan élik meg a párkapcsolataikat? Pocsékul. Mindenki szenved. Az is aki a figyelmet hajkurássza és teátrális, színpadi drámáival az őrületbe kergeti a társát, és az is, aki ebbe bekapcsolódik. Az emberi kapcsolatokra is rányomja a bélyegét, súlyos nehézségeket él meg kapcsolataiban, hisz felszínes, labilis érzelmeitől mindenki igyekszik távol tartani magát.

Hogy mi áll a hátterében? Akár trauma, akár genetika, bármi más, de a súlyos önértékelési zavar, és a stabilitás hiánya az életükben, a befolyásolhatóság teljesen megmérgezi a hétköznapjaikat. A jó hír, hogy megfelelő szakember segítségével, pár év alatt van lehetőségük a változásra.

 

komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása