Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Párkapcsolatok

2019. június 23. 11:51 - Nahalka Noémi

Szexszel, vagy szex nélkül?

A szexualitásban mindent szabad, és minden megengedett, ami a két ember számára kölcsönösen elfogadható, és pozitív élményként éli meg. Az összhangban, és jól működő intimitás igazi kincs, míg annak hiánya, vagy eltérő igénye nincs jó hatással a kapcsolatra.

Az együttlétek során kifejezik a párok egymás iránti érdeklődésüket, figyelmüket, odaadásukat, szeretetüket, figyelmességüket, elfogadásukat, és olyan élményeket élnek meg ketten, ami csak rájuk tartozik, a kettőjük titka. Sok minden megvalósul benne, amire egy kapcsolatnak szüksége van, elmondható, hogy az egyik legerősebb forrása a pozitív töltéseknek.

A test és lélek együttesen veszi ki a pozitívumokat egy-egy szexuális élményből. Önbizalmat ad, hisz folyamatos érdeklődéssel van valaki felénk, kívánatosnak tart, elfogad a magunk tökéletlenségével, apró zsírpárnáival, és úgy szeret, ahogyan vagyunk. Az énkép pozitív alakulására erős hatást tudnak gyakorolni ezek a tények. A simogatás, ölelés olyan testi kontaktok, amik szeretetet hordoznak magukban, a hiányát nem lehet pótolni. A kiegyensúlyozottság egyik támogatói a boldogsághormonok, amik orgazmus előtt termelődő oxitocin hatására megszaporodnak az agyban. Mivel a jó hangulatért részben ők felelnek, ezért hozzájárulnak a depresszió csökkentéséhez.

Ha a lelki hatásokat tekintjük, sokat képes hozzátenni a jó szexuális kapcsolat az életünkhöz, de milyen lelki hatásai vannak annak, ha bármilyen okból nincs erre lehetőségünk? A testi érintés hiányérzete fogalmazódik meg elsőként az emberekben. A HIÁNY az, amit akár megfogalmaz, akár nem, de elindít egy folyamatot. Senki nem ölel, nem simogat, azaz senkinek nem vagyok fontos, tehát értéktelenebb vagyok másoknál. Akárhogy is nézzük, ez önbizalomromboló, énképet negatívan befolyásoló, frusztráló hatású, és okozhat érzelmi zavarokat. Ha őszinték akarunk lenni megnöveli a stressz szintet is, jól érezhető feszültség veszi körbe az embert. Ha hosszabb távon nézzük a hatásait, képes belevinni a depresszióba.

A lelki hatásokon túl, nem tekinthetünk el a testre gyakorolt jótékony hatásoktól sem. A testmozgás és orgazmus hatására fokozódik a vérkeringés, a légzésszám megnő, erősebben égetjük a kalóriákat, fokozódik a bélműködés, mindez jótékony élettani hatásokkal bír. Izomformáló hatása nyilván nem lesz szembetűnő, de nem tekinthetünk el ettől a ténytől sem.

A hormonális változások hatásairól mindenképpen beszélni kell. A kielégítő szexuális tevékenység fokozza a nőkben az ösztrogén termelődését, ami a fogamzóképességre, a premenstruációs tüneteinek a csökkentésére, az apróbb ráncok kisimítására, és az arcbőr feszesítésére jótékony hatással van, és a menopauza után lassítja a csontok gyengülését is.

Az oxitocin termelődés hozzájárul a fájdalomcsillapításhoz, sőt csökkenti a szorongást és félelmet is. Ha hozzátesszük, hogy jelentős mértékben szabadul fel az orgazmus során, érthetővé válik depressziómegelőző hatása is, sőt az alvásra gyakorolt jótékony hatástól sem tekinthetünk el.

A heti rendszerességgel nemi életet élők vérében magasabb az immunglobulin szint, ami egy fehérje, és a kórokozók elleni védekezésben vesz részt, ezáltal hozzájárul az immunrendszer megerősödéséhez.

Mi történik a testtel, ha az intimitást nem kapja meg? Leginkább a női szervezetet viseli meg a szexualitás hiánya. A hosszabb kimaradás csökkenti a libidót, a hüvely nedvesedése nehezebbé válik, gyengülhet a hüvely fala, ami fájdalmassá teheti a későbbi szeretkezéseket, ami leginkább a menopauzába lépett nőket érinti.

A férfiak esetében merevedési zavarokat okozhat a hosszú kimaradás, hozzásegítve a magasabb stressz szintet.

Hogy jó dolgot is megemlítsünk a szexmentességre, természetesen a szexuális betegségektől, fertőzésektől megvéd, és a kóros baktériumok továbbjutását is megakadályozza.

Szexszel, vagy szex nélkül, nem mindig van lehetőség megválasztani mit szeretne az ember, azonban ha adott hozzá a megfelelő partner, érdemes élni a lehetőséggel. Fiatal, középkorú, vagy idősebb korosztály, az intimitás szempontjából mindegy, hisz természetes része kell legyen az életünknek szeretni, szeretve lenni, és a test adta örömöket jó érzéssel fogadni egész életünk folyamán.

3 komment
Párkapcsolatok
süti beállítások módosítása